Alya Qistina

Wednesday, July 28, 2010

wipe my tears away, anyone?

Macam mana nak gemuk kalau tak nak makan?

Macam mana nak makan kalau tak ada selera?

Macam mana nak ada selera kalau hati tak senang?

Macam mana hati nak senang kalau jiwa kacau?

Macam mana jiwa tak kacau kalau fikir masalah orang lain?

Unhappy tears, go away.





Tiba-tiba teringat lagu masa kindergarden dulu, Bangau oh Bangau.

Hidup susah. (mengeluh). Mati senang. Kenapa manusia masih pilih nak hidup. Okay, statement tak beriman. Terima kasih. Jiwa benar-benar kacau.

Tuesday, July 27, 2010

emo emo!

Aku pelik. aku pakai Garnier Light dekat 5 tahun dah. Tapi kenapa kulit muka aku tak putih-putih? Jealous tengok Fasha Sandha tu.

Aku stress. Kenapa bila aku nak connect je Maxis Broadband ni, dia kata aku punya limit dah exceed. Extra costs will be generated for continued uses. Tapi bil tak sampai-sampai kat rumah tu. Dekat dua bulan dah. Aku tak pindah rumah pun okay. Datuk Ananda Krishnan, saya setia dengan broadband anda.

Astro, aku emosi. Kita bayar tiap-tiap bulan. Memang memang, bukan aku yang bayar. Tapi tak salah pun bagi kami khidmat siaran yang lebih berkualiti. Kan kan? Kalau korang tak percaya, cuba korang kira, dalam sehari berapa kali klip video Shahir dorang main?

Monday, July 26, 2010

fakta fakta hari isnin

Saya nak makan banyak banyak supaya saya gemuk, membesar dengan sihat dan kuat. Tak nak makan hati lagi. Blah la lu!

Hari Isnin yang teruk. Saya benci makan kat kopitiam dekat rumah saya ni. Dia bagi saya roti bakar berkulat. Nasib baik saya tak mati lagi.

Saya seronok pergi practical.

Saya breakfast dengan kuey teow goreng, roti canai kosong dan milo panas. Lunch dengan nasi lauk ikan pari dan limau ais. Minum petang dengan roti bakar berkulat dan fruit cocktail. Makan malam dengan Maggi tomyam, buah epal dan 100 plus (sebab malas nak keluar pergi makan). Diet yang seimbang bukan?

Saya jealous dengan Orix. Dengan Pakcik Rahmat pak guard Uitm Pulau Pinang sekali.

Ada orang kata, saya ni main cakap lepas je. Cakap ikut suka hati je. Yelah, takkan nak cakap ikut suka kaki? Eh, terlepas cakap lagi. Sorry. Sorry. Whatever bro, aku tahu kau suka kawan dengan aku. Aku pun suka dapat kawan rapat dengan kau. (Terharu)

Saya bahagia.

Saya bahagia.

Dan saya bahagia.

Friday, July 23, 2010

hey, they're just the numbers, don't they?

Someone had came to me and he asked me about my date of birthday. He did some calculation regarding on that few digits. Okay then, I was looking at him without any blink of my both eyes. Hey guy, I felt kinda weird on you, but then he looked at me with his puppy-eyed and he said,

"Qist, you know what, you are lucky to be born in such nice social environment. Your birthday's date represent the numbers of 3, 1, 6 and 9, which means, you have a very great social relationship with others, you know how to act in certain situations, you can get along easily with others. Number 1 means, you sometimes can be so quiet, which you know when to act loud and be calm in any needed situation. Number 6, okay, you are such a loyal person. You live with honesty. But dear, remember, you have number 9, which not good at all. You sometimes can be so fierce and you seem to get mad easily. Hot tempered and you tend to shout at people. That's dangerous. You are lucky to have number 3 but dear, please beware because you still have 9 in your number list."

Then, he continued,

"I looked at your both palms, they are quite big in size. Compared to your small baby face sized, they don't suit you that well. You know what, you will get marry on your late age, maybe in 30 something, you're probably still single."

Okay, like seriously, I'd really have no idea about that. Clueless and shocked, of course.

:p

Thursday, July 22, 2010

korang korang, ada orang lapar ni..

Mood: We'll Be A Dream (Demi Lovato ft We The Kings)

Tipuuuu! Mood aku tengah lapar sekarang. Starving. Super starving. Ini ujian Allah, Qistina. Sila sedar diri sikit sebab awak tengah puasa tu. Ye saya, puasa ganti. Bila kira kira balik, bila belek calendar balik, OMK ( hello, aku dapat tahu word baru, OMK-Oh Mak Kau ) aku belum ganti puasa lagi. Dan, kita dah nak masuk bulan Ramadhan dua tiga minggu lagi. Sumpah, aku rasa macam betul betul tak guna. Malu.

Kerja sebagai manusia yang berpuasa memang memenatkan. Okay, salah aku sendiri sebab sape suruh tak bangun sahur. Memang lapar, only Allah knows. Punya la semangat set alarm tapi tak sedar diri. Plus, makan malam pulak pukul 8 malam. Siapa tak lapar weii? Okay, my bad! Tak sabar tunggu azan Maghrib. Err, kalau bukak puasa masa azan Zohor boleh tak? :p

Note to self: Sabar, girl. Kuatkan iman, kuatkan semangat. Allah tahu apa yang Dia dah tentukan. Be strong girl. Ni baru puasa ganti satu hari. Kecoh bukan main. Macam tak pernah puasa sebulan pulak. :p

Kawan kawan yang sama tak ganti puasa lagi tuu! Selamat ganti puasa. Nanti kita raya sama sama.

Selamat berbuka puasa, Qistina! 7 days more to go. :)

Wednesday, July 21, 2010

suka hati kau lahh.

Tak hidup dek puji, tak mati dek keji
Grow up, people!

Tuesday, July 20, 2010

twinkle twinkle little star, how i wonder what you are.


from left, Adam Rizqi and Damia Hannah.

Mia kakak kepada Adam. Mia manja, nakal, comel, garang and last but not least, she likes food a lot. I mean, A LOT. Adam, good boy. Adam comel macam Hatta Dolmat. I miss you, babies.

Monday, July 19, 2010

dean.

Awak cakap,
saya kecil hati.
Siapa saya pada awak.
Kalau saya bagitahu mama nanti,
mama mesti marah.
Macam mana pun, saya tetap sayang awak.
Saya sayang awak seorang je.
Takde yang macam awak lagi.
Saya tahu awak pun sayang saya.
Dan hanya awak wali nikah saya nanti.
Sebab awak papa saya.

Sunday, July 18, 2010

mata bersinar-sinar

hati rasa tenang

minda terasa lapang

benar-benar bahagia

Alhamdulillah

satu hari di hari Jumaat.

My weekend went a little like this.

10 am: Good morning world!

10.01am: melompat dari katil menuju ke dapur. makan porridge as breakfast sebab my lil sis demam. mama made her porridge. saya curi bubur dia. poor adik. jatuh ditimpa tangga.

10.30am: http://www.facebook.com/

3 pm: Shower time!

4 pm: Baba, Umie, Mama and I bertolak pergi Scipp. Sekolah lama I okay you alls. but this time, aku pergi as a pelawat bukan lagi as a student. yeah, poor my juniors yang still kena kurung dalam jail kampus hijau tu. Meet my lovely cousin, Nasya.

blur. sebab taken from inside car, behind car mirror. Nur Najmina or Nasya, SPM 2010 candidate.

Nasya and my mum. Nasya is my mum's sweetest niece. and.. of course, Nasya is my bestest cousin I ever had, that's for sure dear. :)

my mummy, Yumnah bt Mohd Noor. Mama kata ' Mama pelik la, kalau dalam gambar kan, muka mama macam buruk je. Kat luar cantik pulak.' hahaha. please lah. macam kakak jugak la mama ni. kita perasan kan? hehe

I heart you.

Okay, ini satu dalam seribu. saya sempat naik dorm lama saya. Cekal 1-5. Ni loker saya 3 tahun lepas. This big pink 'b' letter, saya yang buat masa KOT tahun 2007. Sebab masa tu ada orang called me 'b' so, I put on this locker 3 years ago and tadaa, it's still there. My juniors said, ' sayang la nak buang kak Qist, kak Qist yang buat dulu kan' :)

7 pm: Ketam masak gulai lemak. blurpp. makan sampai menjilat jari.

8 pm: Since budak kecik aka my only lil sis ni demam, saya sebagai seorang kakak yang penyayang, tolong bagi adik kecik yang tak kecik mana ni *dah form 3 okay?* makan ubat. pity adik ayu. demam panas sampai menggelegak. tapi takut ubat. pelik!

9 pm: episod duka bersama Ameerul Ashraf.

12 am: episod duka tamat. kembali senyum dan riang ria.

4 am: Kroh krohh sudehh.

weekend korang macam mane? :)

Monday, July 12, 2010

dua dunia kita berbeza

Jauhnya jarak kami, beratus ratus kilometer jauhnya. Saya tak tahu apa awak buat kat sana sekarang, dengan siapa awak keluar, kesihatan awak. Kalau hari hari call pun, takkan sama bila dapat jumpa depan mata. Saya akui, cinta jarak jauh buat saya serik tapi saya cuba lagi sebab saya tahu, apa yang ada pada awak, saya mungkin takkan dapat cari dalam diri lelaki lain. Insyaallah, kalau ada jodoh kita, Allah takkan lupa janjiNya. Saya dan awak mungkin berbeza, tapi saya tahu, hati kita sama. Jangan nakal nakal kat sana. Saya kat sini, selalu ingat awak. Sehandsome mana pun doktor kat HUSM ni, seromantik mana pun pharmacist kat sini, takkan sama dengan awak sorang. Ingat janji kita. Take care. :)

* jiwang gila okay? okay then, euww me if you guys rasa geli. HAHA! i don't mind!

Sunday, July 11, 2010

UiTM dihatiku :)

Makmal Farmaseutik
Kolej Baiduri



ATM Machine & Bookstore

Food Court

Toilet Blok Annex tingkat 2.

Cafe Pauh d'Layang Hotel Uitm

Unit Kesihatan


DKP 1

Perda

Laman Perdana

DKP 2

Again, DKP 2


Mood: Sangat rindukan UiTM Pulau Pinang.

Saturday, July 10, 2010

memory.

video

Sophys Family Day 2009, Pantai Merdeka.

Ain Fasha and I tiup tepong. Wakil Group Merah Menyala dengan slogan, "Siapa hot? Kami hot gel"

HAHAHA!

Wednesday, July 7, 2010

You are NOT welcoming at all.

I lost my smelling sense and my nose is getting much more sensitive for I'm sneezing more often for these past 3 days. A bit itchy on my nose part really make me feel so uncomfortable, for I should always have at least a tissue on my hand especially when I'm working. * Saya bukan kerja kat office tapi saya kena moving ke sana ke mari dan ini merimaskan. And.. what's troubled me the most, when my nose turns reddish because of this bad thing, err same goes to my both eyes, and again, it annoys when they won't stop producing something watery. Oh, okay yucks to me. Haha. I feel like something stuck in my nose (like a plastic straw stucks with cendol, haha) and practically, I need to blow it out for a better breathing. Err, nak blow out kat mana ye masa kerja? Haish. Running nose, I don't even need you when you're suppressing my great antibodies. Disgusting flu, fever and annoying cough, I hate you. Go away. :(

Friday, July 2, 2010

orang cakap..

" Weii Qist, kau cakap kau tak mengumpat macam kau cakap kau tak makan nasikk"

Okay, ni statement annoying yang kelakar. Memang aku gelak guling guling punya bila si Syakir, my classmate yang rasa agak bosan masa tu, lalu dia terfikir nak chat dengan aku semata mata nak cari gossip panas yang baru. Haha, okay, jujur, gossip dan nasi adalah keperluan hidupku. LOL!

" Qist, best ek pakai loose jeans?"

Uwaa, really feel like crying. Pernah ditanya macam ni. Sebab seluar seluar saya kebanyakannya dah longgar. Saya semakin mengurus. Diameter paha menurun menjadi 17 cm. Sungguh sedih huh? Dulu, memang seluar aku ngam ngam ngan aku. Tapi sejak setahun dua ni, saya semakin kurus lalu seluar semakin melonggar. Seksa menjadi kurus. For girls out there, kurus ni masalah tau tak?

" Qist, bila nak gemuk ni hah?" atau "Qist, bila nak tinggi ni hah?"

Ini soalan wajib. Bila pergi mana-mana orang mesti tanya macam ni. Sebab? Okay, saya memang kurus. Kurus kering macam ikan kering goreng. Tak cukup zat dan sebagainya, kata orang. Okay, saya sendiri pon takde jawapan sebab saya sendiri pon pelik.

" Hoi si gedik, nak tangkap gambar tak ni?"

Ni ayat Izat Fikri, one of my best classmates yang mulut laser tak ingat. Hobi dia, panggil aku gedik. And I love camwhoring. I really do. Fik ni suka tangkap gambar. So saya memang tak malu mendesak Fik tangkap gambar saya sebab camera dia cantik. Bila Fik bosan nak layan saya, memang ni je ayat dia. Rindu kau Fik even kau memang laser. Tapi hati kau baik. Hehe.

" Hei perempuan, lepas ni kalau I keluar dengan perempuan lain, you jangan marah!"

Okay, cerita tahun lepas, masa ni, saya hanya mampu menangis. Thank you.

" Stop picking fight with him la Qist. Penat la aku dengar cerita kau ni. Move on and dump je dia"

Irfan, thank you. Kalau dari dulu aku dengar cakap kau, mesti dah lama aku happy. Miss you dear. Awak memang penasihat cinta saya yang baik. :)

" Kakak, nanti kakak kawin, bagi Cikna nak buat hantaran kakak okay?"

Suka. Cikna, my mom's cousin, offer diri nak buat hantaran for my wedding. Tapi bila wedding nya?? Haha.

" Eyy orang gila. Good luck exam besok. Jangan tido lagi masa exam tau."

Ayat Shushy, my bestfriend. Ye, saya gila. Awak pun sama. :)

" Girls at the back, can you please pay some more attention to my lecture?"

Haha. Ayat Miss Law, my Pharmaceutics lecturer masa kami sem 2. Saya, Zu dan Dilah memang suka buat lecture sendiri dalam class. Rindu gila kat Miss Law hooo? :)

" You can't tell me what to do!"

Ayat paling best. Ayat Fazura in Pisau Cukur film. Memang betul. Boyfriend takde hak nak suruh tu suruh ni. Mengongkong tak cool okay?

Thursday, July 1, 2010

yes, i'd rather hurt than feel nothing at all.

" You you. Sorry la sebab I memang noob. I tak pandai layan perempuan."
" I tahu."
" Sorry."
" Tak pe, you masuk class belajar tackle perempuan nak? I ajar. Haha."
" Hahahaha. Boleh boleh. Kena bayar yuran tak?"
" Tak payah. Tapi kalau fail, kena repeat la."

Selamat tiga bulan.

p/s: Pic masa main kite kat Queensbay. Sorry dia macam blur sikit. :)