Alya Qistina

Tuesday, September 21, 2010

new roomate, new friend

Would you share a room with a stranger? I mean, you don't even know her, ( oh too bad, no, i mean, thank God, its a girl ), you have no idea where on earth is she come from, what is her past history, okay history doesn't matter much, but would you sleep under the same roof with a girl you don't even know?

Or specifically, would you change your cloth in front of a person you just know for not more than a day?


I would say no but I have to. Having my practical attachment to HUSM needs me to stay nearer so it will be easier for me, actually I told my parents I want to stay near to the hospital so I could go there easily and my papa doesn't needs to send and fetch me everyday. Poor papa. But the thing is actually, I hate to wake up early. The last thing I want to do every morning is to wake up and of course I won't let Orix sleeping alone. *wink the left eye*

Back to the main topic, I just knew her. I should be happy for having a new roomate. Yeay oh yeay. Oh fake much, isn't it? Sometimes, it's better to stay alone rather than having a stranger as a partner. Awkward!

When I told my parent, I would have a new roomate, my papa, as usual, "Is she okay? Where'd she study? Where does she live? What's her parents doing?"

And of course, " You should be careful, take good care of your own stuff. Don't let your cupboard unlocked. Don't go to any weird places with her. Or did she just escaped from her house? You better be careful. Girls today are bla bla bla"

Hehe. That's the funny side of papa. He cares about me in his own way.

I have no problem in sharing a room with my new roomate. The thing goes smoothly and everything is just so okay so far.

Hello my new roomate. :D

Friday, September 17, 2010

Selamat Hari Malaysia


Saya bukanlah pelajar yang selalu score A subject sejarah masa sekolah dulu. Saya mungkin bukan rakyat Malaysia yang tahu segalanya tentang sejarah Malaysia. Mungkin juga saya tak hafal setiap maksud warna pada Jalur Gemilang. Eh, tapi saya hafal lagu Tanah Pusaka. Tu pun sebab join koir, oh tak penting.

Tapi saya cintakan tanah air saya, tempat tumpah darah saya. Saya bangga jadi seorang rakyat Malaysia yang hidup berbilang kaum. ( ayat common )

Saya bangga hidup macam ni. Bila saya ada Kak Poo Siau Yin staf Hospital USM yang selalu belanja saya makan. Macam saya ada Darrsini, junior sekolah yang suap saya makan chocolate. Sekurang-kurangnya saya tahu, saya masih boleh makan. Yeahhh, tak kelakar. Hee.

Insyaallah, saya adalah salah seorang pharmacist yang akan balas jasa untuk Malaysia, one fine day.

Berkhidmat untuk negara,
Alya Qistina.


p/s: Teruja nak mulakan class bahasa Cina bulan 10 ni. :)

Thursday, September 9, 2010

Salam Aidilfitri

Alhamdulillah, dengan izin Allah, saya masih berkesempatan menyambut Aidilfitri dalam usia 20 bersama-sama dengan keluarga tercinta. Dalam kesibukan menyambut 1 Syawal, yeah macam sibuk la sangat, saya mencuri masa meng-update blog di kala para jejaka menunaikan solat Jumaat, sekarang ni.

Selamat hari raya Aidilfitri kepada semua umat Islam yang menyambut lebaran ni. Semoga bulan Syawal membawa penuh kerahmatan kepada semua. Dengan penuh semangat, saya create sebuah/serangkai/seutas video kepada korang, blogger tersayang. Salam Lebaran.


video

Video macam bajet Lisa Surihani kat Facebook. Hee. Love much!

Friday, September 3, 2010

sempurna

video

misi.

Dulu masa kat sekolah anti gila bila nampak van colour putih tulis Klinik Kesihatan Pasir Putih Kementerian Kesihatan Malaysia lepas tu nurse jalan bawa kad gigi warna hijau muda. Sumpah tak suka. Seram. Tak pun bila hospital team datang sebab nak buat immunisation injection macam injection BCG nak prevent penyakit TB tu. Tapi, GCB Mcd pun sedap. Lepas tu bila kena inject kawan-kawan pengsan, terus takut tak nak inject jugak. Lepas tu nurse cakap, cepat-lah-dik-banyak-students-lagi-ni. Tahan je la muka dah muncung kena inject. Sama macam bila kena cabut gigi tak suka gila. Pendek kata, bengkek gila yang macam bila tengok muka nurse je terus macam nak berhenti sekolah. Sekarang bila buat praktikal kat hospital, anti juga dengan sesetengah nurse yang macam tolong-lah-bagi-kerjasama-wehhh.

Tapi bukan nak cakap pasal misi tu, kita nak cakap pasal misi lain. Misi yang macam misi visi tu. Hee (excited). Bila try buat cupcakes minggu lepas, tiba-tiba terlebih teruja lepas tu nak buat lagi. Mahu cuba buat fondant cake pula. Misi nak jadi rajin pandai buat macam-macam cake sebab nak jadi gadis dapur yang ayu pula.

Tak sabar nak tunggu 1 Oktober. :D

Wednesday, September 1, 2010

b,


You're my Honeybunch, Sugarplum
Pumpy-umpy-umpkin, You're my Sweetie Pie
You're my Cuppycake, Gumdrop
Snoogums-Boogums, You're the Apple of my Eye
And I love you so and I want you to know
That I'll always be right here
And I love to sing sweet songs to you
Because you are so dear


Happy happy happy 5th month anniversary
Thanks for everything, love.

mari merdekakan diri anda

Bila anda menjadi seseorang yang berkerjaya, tak kira apa kerjaya anda; yang pasti anda kerja bangun pagi masuk kerja seawal 8 pagi balik 5 petang dan ia memenatkan, apa yang anda perlukan ialah CUTI. Ya dan saat yang paling dinanti-nantikan tiba, tanggal 31 Ogos hari Selasa, ibarat mimpi jadi kenyataan bila cuti menjelma walaupun dah countdown sebulan sebelum tu.

Ya, heaven bila dapat cuti. Sebab situasi tak sama dengan bila belajar dulu. Dulu tidur memang terlebih cukup, dalam class pun tidur lepas tu tak best tidur sambil duduk, pergi surau nak tidur baring. Tapi bila kerja nak tidur dalam lab boleh ke? Boleh kalau hospital tu nama dia Hospital Nik Nordin.

Bila tiba 31 Ogos, mesti ingat merdeka. Suka sambut merdeka masa kat sekolah dulu. Meriah sebab dulu join team koir. Best i tell you. Puas hati tidur bangun 12.39 tengah hari. Memang betul la balas dendam kena bangun pukul 7 tiap-tiap hari. Anak dara sekali sekala bangun lambat takpe, baru aman dunia orang lain pagi-pagi ni. Cuba korang ingat balik, stay kat hostel dulu, pagi-pagi dormmate dah bising, annoying tak korang nak tidur mimpi Zaquan Adha pastu terkejut junior buka locker kuat sangat? Lepas tu korang mesti fikir, bagusnya kalau hari ni cuti semua bangun lambat.

Haaa, kan dah comel koir merdeka masa form 2. Heeee.

Malang sekali, merdeka tahun ni disambut seorang diri. Malam merdeka melepak dengan kawankawankawankawan. Maksudnya, 3 orang kawan. Lepas tu lepak lagi dengan kawankawan. Shopping, jangan dengki.

Bila rasa sunyi sorang-sorang lepas tu tak nak hidup pathetic, keluar hiburkan hati pergi buat facial. Sebab bangun pagi dah gaduh dengan boyfriend lepas tu sedih sedih. Bila dah sedih, shopping lagi. Hiburkan hati dengan membeli selendang. Bila beli satu, hati masih sedih. Takpe la, beli sehelai lagi. Masih, sedih juga.

Takpe, petang yang indah, berbuka puasa dengan kawankawankawan macam Shafiq, Ilma, Kak Yuyu, Muiz, Ridhuan, Illa kat rumah Farhan. Blurp sumpah kenyang gila. Mak dia baik sangat. Ayah dia pun sampai suruh kitorang stay balik sahur nanti. Haha. Sporting ayah Farhan tu.

Lepas kenyang gila, macam dah lama sangat tak kenyang macam tu, shopping lagi. Sebab bila beli sehelai selendang lagi, hati sedih juga, maka beli lagi. Tapi bila masih sedih, beli sampai 6 helai. Bila dah baik nanti, nak claim balik. Tak kira!

Happy Birthday Malaysia! Proud to be Malaysian, makan nasi dengan budu.