Alya Qistina

Friday, August 27, 2010

note to self..

I used to think that I just need a guy to be my husband so I could have children. Apart from that, I don't feel the need for their love and attention. I can survive on my own and I don't think I need a guy for sometimes I'm much stronger than some of weak pathetic guys out there and it clearly shows! Hey, and of course, I've got my mindset to not to trust them because by experience, boys are cannot be trusted, aren't they?

I wish my hands could stop typing this and my mind could stop thinking of this. Ameerul Ashraf, I'm totally in love with you. Can I have everything in pink one super fine day?

Wednesday, August 11, 2010

kalau makan dan tidur sahaja dikira kerja jugak kah?

Korang tak tahu, betapa gigihnya aku berusaha nak pergi praktikal. Korang ingat kuat ke semangat aku nak buang perasaan benci/jeles/meluat kat Orix yang gila sedap tengah tidur tapi aku pukul 7 pagi dah kena bangun bersiap-siap nak pergi kerja. Pagi-pagi jalan kaki pergi hospital dengan penuh ayu dengan harapan orang akan cakap UISH ANAK DARA SIAPA JALAN KAKI SORANG SORANG NI? SOPAN SANTUN. Lepas tu jalan kepit-kepit bajet ayu konon nak mengelak dari kereta-kereta mewah para doktor pijak lopak air takut kena.

Sampai hospital, buat muka lapar, sebab motif nak suruh staf kata Qis lapar pergi la breakfast dulu. Lepas tu aku mesti cakap, okay okay, nanti la saya pergi makan, nak habiskan kerja ni kejap. Ceh, hipokrit melanda diri di pagi hari. Padahal perut bunyi krok krok punya la lapar macam kalau boleh usus ni nak putus dah. Tapi yela, kalau dah student buat la cara student.

Bab makan tak payah cerita sebab hidup memang indah macam Charlie and the Chocolate Factory, makanan di hujung jari anda je. Lebih-lebih lagi sejak geng dengan kakak senior MSU ni, hidup semakin ceria makan 24/7. Pantang free sikit, ada je nak mengular pergi pantri pastu lepak lama-lama bila kantoi dengan staf buat-buat cuci pinggan. Ceh. Pastu tiba-tiba staf pun join sekaki, maka hidup terasa seperti di kayangan.

SEBELAS bulan aku training kat hospital ni, tiba-tiba caps lock sebelas motif nak cakap lama gila aku praktikal so banyak tempat aku kena jejak macam bulan lepas aku training kat unit Chemotheraphy. Ya ya, boleh goggle kalau tak tahu. Dia macam unit yang responsible buat ubat cancer. Lepas tu korang tak payah la macam, Wow Qist kau hebat sebab bukan aku yang buat ubat tu pun, aku tukang tolong buat worksheet je. Bila masuk lab pula sila la pakai mask muka dan gloves tebal-tebal sampai bankrup-hospital-nak-beli-mask-kau-je pun takpe sebab ubat cancer ni bahaya sangat. Toxic. Silap hari bulan minta jauh kita yang sihat semangat menggedik ni terkena ubat tu, boleh mandul i cakap you. Lepas tu, mesti sedih bila husband nak zuriat lalu minta nak kawin lain. Sobs.

Kalau korang praktikal kat sini kan, mesti korang akan rasa bengkek je dengan Che Salbini staf kat sini. Dia best oh tapi setiap hari dia akan macam QISTINA SINI NAK TANYA SOALAN. Lepas tu soalan dia macam, CUBA AWAK BAGITAHU SAYA, APA JENIS CAT DALAM LAB TU? Tak pun dia akan tanya, AWAK RASA KAN QISTINA, KENAPA CHEMO BAHAYA? Lepas tu, dia tanya lagi, AWAK RASA, BANYAK-BANYAK ENJIN KERETA, ENJIN APA YANG KITA BOLEH MAKAN? Che Salbini ni best, kadang-kadang dia boleh jadi annoying yang macam kalau korang terjumpa dia dekat supermarket, korang geram nak balas dendam sangat sampai nak sorok troley shopping dia tu. Sumpah aku akan rindu dia nanti. Haha.


Gambar atas ni, yang gedik tu Farhan. Dia best. Baju putih tu Kak Dilah, dia lagi best.

Kalau korang takde kerja sangat, boleh jugak korang try buat macam Farhan ni.

Work environment. Nanti korang kena guna phone tu buat call ward, lepas tu boleh ambil kesempatan nak menggatal dengan Dr Hadi ward 1 Timur Depan. Yes. Haha.

Macam angkasawati tak? Kalau tak, macam boleh kawin dengan Sheikh Muzaffar tak? hehe

Yang kat belakang tu Che Mi, dia best jugak. Sejak dia cukur misai ni, nampak makin best pulak. haha.



Praktikal rajin-rajin Qistina. Jangan tahu main je!

Sunday, August 8, 2010

Wonderful Weekend Wedding

WWW is no longer stands for World Wide Web. Thank you.

Hello bloggers, hello readers, hello stalkers. Hey everybody, I'm in love. Yes, I fell in love with Kak Diana and Abang Adan wedding reception. It was awesome and hey, it's was just so perfect. Enough said. I love the calm garden wedding environment, the united family members, the new Abang Adan and everything. Great weekend, and I won't regret the long Kelantan-Shah Alam 7-hour journey. Sakit pinggang!

Kak Mardiana and Abang Adan. They're so sweet, aren't they?

Abang Adan lafaz the aqad in English for only once and Kak Mardiana is his wife for officially. Yeay! Congratulations cousins. I feel like having my own akad nikah in Mandarin. Okay, call me gedik. I know Kak Diana was so nervous during the akad as she kept rolling her smoky eyes, she bited her lips and sometimes she closed her eyes tightly. But I love Abang Adan. He's cool.


My 7 years old cousin said, Cantiknya LANTAI kakak Qistina. Colour hijau la.


I was having such great moments. I met my future sis-in-law for the very first time and our family likes her so much. I wonder, family-in-law aku nanti suka aku tak? Terfikir-fikir. Spent my days with wacky wacko cousins, gossiping, chit chatting, catching up, and I miss them already. :(

Last photo of them in mine. Lepas ni Kak Diana stay dengan her husband dekat New Zealand. Bila boleh jumpa lagi? I'm gonna miss you.


The cousins.


Having BBQ a night before akad nikah.

Cousins, aunties, uncles, families, thanks for a great weekend wedding.

Kak Diana pesan, cari boyfriend yang best. Hey boyfriend, kalau you ada Volkswagen New Beetles, you memang best!